ELLERDE ve ayaklarda parmak ucunun üst yüzeyini örten sert oluşuma tırnak diyoruz. Dışbükey yüzeyli bir yaprak şeklindedir ve tümüyle keratinli, düzleşmiş hücre katmanlarından oluşur. Bu hücreler üstderiden, kıl folikülünün oluşumuna benzer bir süreçte türer.
Tırnağın derin yüzeyi üstderiye dayanır (tırnak yatağı), yan kenarları derinin kıvrımının içine girer ve deriyle örtülüdür. Tırnağın kökü derinin içine girer ve tırnağın yatağını oluşturan, yatağın kalınlaşmış bölümüyle birleşir. Burada tırnak köküne sürekli yeni hücreler eklenir, bu nedenle tırnak haftada 0.5 ilâ 1 milimetre uzayarak tırnak yatağında ileri doğru kaymaya devam eder.
TIRNAK BATMASI
Tırnağın bir veya iki kenarının, çevredeki yumuşak dokulara derinlemesine girmesinin yol açtığı rahatsızlıktır. Genellikle çok dar ayakkabı giymeye bağlı olarak ayak başparmağında görülür. Şişmeye, dokunun iltihaplanmasına, cerahat toplanmasına, ağrıya ve bunun neticesinde rahatsız parmağın işlevinin kısıtlanmasına sebep olur.
PRATİK TEDAVİSİ
Tırnak batmasının en pratik ve sağlıklı çözümü; ince uçlu küçük bir tornavida yardımıyla tırnağın batan kısmı ile yan deri arasına az miktar pamuk sıkıştırmaktır. Bu sıkışık pamuk takriben 4 haftada tırnağın yatağını değiştirir ve yana doğru değil de yukarı doğru yön bulmasına yardımcı olur. Normal yönünü bulduğu zaman artık pamuğa gerek kalmaz. Tabii bu arada dar ayakkabı giymekten kesinlikle vazgeçilmesi gerekir. Ayaklar yıkandıktan sonra pamuğu değiştirebilirsiniz. Ayrıca; tırnağın battığı yan deride tahriş varsa oraya alkol, tentürdiyot vs damlatmalısınız.
Tırnak batmasından kurtulurum umuduyla tırnağı kökünden çektirmek çözüm getirmez çünkü yeni çıkan tırnağın yatağında hiçbir değişim olmadığı için, yeni gelen tırnak da aynı sorunu yaratacaktır. Tırnağın batan yan kısmını devamlı kesmek de fayda sağlamaz. Kısacası; tırnağın yatağını yukarı yönlendirmediğiniz müddetçe sorun devam edecektir.