5 Ağustos 2023 Cumartesi

ÉMİLE BOUTROUX (filozof)

F
RANSIZ  filozof, 1845 yılında Montrouge'da doğdu. 1874' de "Tabiat Kanunlarının İmkânlılığı" konulu tezini verdi. Daha sonra, Montpellier, Nancy üniversitelerinde ve Sorbonne'da ders okuttu (1885). 1902' de Thiers vakfının müdürü oldu. 

Boutroux'ya göre :  "Tabiatta zorunluluk yalnız görünüştedir. Mekanizm teorisi ve kanunları bizi, yanlış olarak bir çeşit evrensel kadere inanmaya götürür. Nitelik görüşü, nicelik görüşünün üstünde yer almalıdır. Ereklik hareketin üstündedir. 

Sebeplerle sonuçların birbirine kesin bağlantısının ötesinde imkânlılık ve ilerleme vardır. Çeşitli olaylar (mekanik, fizikî ve kimyevî, biyolojik ve psikolojik) mümkün bir şekilde birbirleri üzerinde yer almışlardır.  Tabiî evrimin alt kademesinden üst kademesine geçerken birbirine indirgenemeyen ilerleyici bileşimlerle karşılaşır."

Eserleri  :  "Bilim ve Felsefede Tabiat Yasası Kavramı Üstüne (1895)", "Felsefe Tarihi İncelemeleri (1897)", "Pascal (1900)", "Çağdaş Felsefede Bilim ve Din (1908)", "William James (1911)". Bergson'un hocası olan Émile Boutroux, 1921' de Paris'de vefat etti.