3 Mart 2015 Salı

BEBEĞE SIKI DİSİPLİN ŞART MI

BEBEĞE TEMİZ HAVA ALDIRMA

Çocukların her zaman temiz hava alması gerekir. Günün çoğunu dışarda geçiren bebekler, tıpkı büyükleri gibi daha sağlıklı olurlar, iştahları daha iyidir ve soğuğa karşı daha mukavemetlidirler. Bazı anneler kış boyunca, çocuklarını hemen hiç dışarı çıkarmazlar. Bu yanlış davranış yüzünden çocukları renksiz, iştahsız ve hastalanmaya meyilli olurlar.

Kışın bebeği dışarı çıkarmak için müsait zaman öğle vaktidir. Diğer uygun havalarda 3-4 saat dışarıda gezdirebilirsiniz. Güneşli havalarda deriyi yakmayacak şekilde biraz güneş ışığından faydalanması iyi olur.

Yazın, güneş banyosuna 2 dakika ile başlayın. Her gün 2 dakika artırarak 30 dakikaya kadar çıkın ve bu sürede kalın. Daha fazla artırmayın.

BEBEK ODASI SICAKLIĞI

Düşük kilolu bebekler için (2,5 kilodan daha az) oda sıcaklığı gece-gündüz 26-28 derece olmalıdır. Bu tip cılız çocuklar çok çabuk üşürler.  2,5 – 4  kilo arası  bebekler için oda sıcaklığı 20-22 derece olmalıdır. 4 kilodan fazla çocuklar için 20 derece uygundur.

Çoğu anneler çocuklarını fazla giydirmekte ve oda sıcaklığını gereğinden fazla yüksek derecede tutmaktalar. Bunun sonucu, bu çocuklar daha çabuk soğuk algınlığı yaşarlar. Çocuğu lüzumundan fazla giydirmek faydadan çok zarar getirmektedir.

BEBEĞİN UYKUSU

Bebek yeterli gıdayı ve bol temiz havayı aldığı sakin bir yerde yatırıldığı müddetçe, ihtiyacı olan uyuma miktarını kendisi ayarlar.

Çoğu bebekler, yeterli gıda aldıkları ve hazımsızlık çekmedikleri taktirde, ilk aylarda bir meme zamanından, diğer meme zamanına kadar uyurlar. Bazı çocuklar ise herhangi şikâyetleri olmasa dahi düzenli uyumayabilirler. Bunun için yapacak bir şey yoktur.

SIKI DİSİPLİN ŞART MI ?

Çocuğun beslenmesi, uyuması, kakası ve diğer ihtiyaçları için sıkı bir disipline girmek gereksizdir. Çünkü, ne kadar uğraşsanız da çocuğu bir limitten daha fazla düzene sokamazsınız. Diğer yandan, sıkı bir disiplin uygulamaya kalkışırssanız; hem siz yorulursunuz hem de çocuğunuz huysuz ve sevimsiz olur.

Çocuğun bütün düzeni ve ihtiyaçları er veya geç sizin fazla gayretiniz olmadan, ailenin yaşam tarzına uyacak ve arzu ettiğiniz bir disiplin çerçevesine oturacaktır. Çocuk kendini seven, hürmete lâyık bir aile içinde büyürse, diğer insanlarla da mesut ve basiretle geçinmek yolunu bularak gelişim gösterir ve kendine güveni artar.

Çocuğunuza ilk günlerden iyi muamele ettiğiniz taktirde, ileride bundan istifadeye kalkışmayacaktır. Her çocuğun, gıdaya ihtiyacı olduğu gibi; sevgiyle ona gülümsenmesine, kendisiyle konuşulmasına, oynanmasına ve sevilmeye de ihtiyacı vardır. Hiç sevgi görmeyen çocuk, soğuk, çekingen ve insanlara karşı yabancı olur...

Kaynak: çocuk uzm. ihsan doğramacı, annenin kitabı-1952