Pankreas, midenin arkasında bulunan vücudun en önemli salgı bezlerinden biridir. Hayati bir organdır ve bu bezin yokluğunda yaşamak hemen hemen mümkün değildir. Salgıladığı "insülin" adı verilen hormon ile şeker metabolizmasını idare eder. Ayrıca bağırsağa etleri ve yağları sindirmek için "ferment" denilen maddeler verir. Mide, bağırsak ve safra kesesinin çalışmasını ayarlar.
Pankreas bozukluğuna bağlı ve en sık görülen hastalık; şeker hastalığıdır. Bundan başka pankreasın iltihaplanması (pankreatit) ve tümörlerle istilâ edilmesinde de, yağlı ishâller, zayıflama ve karın ağrısıyla kendini gösteren hastalıklar meydana gelir. Bu organın akut iltihaplanması çok tehlikelidir. Birkaç gün içinde pankreas yetmezliğinden ölüm gelebilir.
Mide, karaciğer ve pankreas kanserleri kolayca birbirlerine atladıkları için teşhis koymak bazan güçleşebilir. Bir tomografi cihazı pankreasta üreyen bir tümörü, ancak belli bir çapa (1,5-2 cm) geldikten sonra algılar.
Uzun süren yağlı ishâllerde daima bir pankreas hastalığını düşünmek lâzımdır. Hastane tedavisi ve duruma göre ameliyat gerektirir.