Dünyada yaygın bir alışkanlık olan sigara tiryakiliği, birçok hastalıkların sebebi olarak görülmektedir. Alışkanlık meydana getirdiği için terkedilmesi güç olmaktadır. Bu yüzden hiç başlanmaması gerekir. İrade gösterip sigarayı bırakanların bir çoğu tekrar geri dönüş yaparlar.
Her şeyden evvel sigarayı devamlı içenlerde, müzmin sigara bronşitleri olur. Bu şahıslar her sabah öksürerek balgam çıkarmaya ve ciğerlerini temizlemeye çalışırlar. Damar sertliğinin meydana gelmesinde de sigaranın payı olduğu düşünülür. "Bürger" hastalığı denilen ayak damarlarının tıkanmasında sigaranın rolü büyüktür. Sigara midede gastrite sebep olur. Kalbin koroner damarlarında daralmalara sebep olur. Akciğer ve mide kanserlerinde sigara birinci sebep olarak ileri sürülmüştür.
Sigaranın zararı, içildiği miktarla orantılıdır. Günde bir paketten fazla içenlerde bu zararlara daha sık rastlanmaktadır. Sigara nikotini kısa bir müddet için dikkati artıran, fakat genel hafızayı zayıflatan bir maddedir. Sigaranın en zararlı maddesi katran cisimleri denen ve tütünün yanmasıyla meydana gelen, dumana karışan zift gibi maddelerdir. Kansere de bu maddenin sebep olduğu kabul edilir. Bu sayılan zararlarından dolayı sigara ev haricinde, insanların topluca bulunduğu bütün kapalı ortamlarda yasaklanmıştır. Evlerinde içenler, evin diğer fertlerinin duman solumamaları için gayret sarfetmelidir. Sigara dumanını pencereden dışarı üflemelidirler.
Sigara bir alışkanlıktır. Terkedilmesi ve bir daha geri dönülmemesi sadece iradeye bağlıdır.