PROSTAT bezinin akut veya kronik iltihabına "prostatit" denir. İltihap yapan mikroplar, prostat bezine yakın ya da uzak enfeksiyon odaklarından kan veya lenf yoluyla bulaşır.
Mikropların prostata yerleşerek üremeleri, organın travmaya veya baskıya uğramasıyla daha da kolaylaşır. Teşhis ya da tedavi maksadıyla uygulanan sistoskopi, mesaneye (idrar kesesine) kateter koyma gibi yöntemlere bağlı travmalar, mesanede taş bulunması gibi sebepler prostat bezinde iltihap gelişimine zemin hazırlar.
Akut prostatitin belirtileri arasında; apış arasında ağrı, ateş, peniste yanma, idrarla bol miktarda beyazımsı bir salgı çıkarma sayılabilir.
Kronik prostatit belirtileri genellikle akut biçimin belirtilerine benzer, fakat buradaki tablo daha yavaş ilerler ve belirtiler daha hafiftir.
PROSTAT BÜYÜMESİ
Prostat bezinin aşırı büyümesi neticesinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İdrarla ilgili bozukluklara yol açar. Meselâ sık idrara çıkma, gece idrara kalkma ve idrar birikimi görülür.
PROSTATEKTOMİ
Prostatı çıkartmaya yönelik ameliyata prostatektomi denilir. Prostatın aşırı büyümesi durumlarında tatbik edilir. Ameliyatta sadece aşırı büyümüş kısım alınır; baskı altında incelmiş olan bölüm bırakılır.
Nadiren uygulanan tam prostat çıkarılması ameliyatı, prostatın sınırlarını aşmamış kötü huylu (habis) tümörlerin varlığında tatbik edilir.