11 Aralık 2023 Pazartesi

CYRİL BURT (psikolog)

İNGİLİZ  psikolog, 1883 yılında Londra'da doğdu. Sorbonne'da Binet'nin derslerini izledi. 1902' de, Spearman'ın da katıldığı antropolojik bir soruşturma dolayısıyla, Bertillon krimonolojisine uygulanan Pearson metodunu inceledi. 

Pearson'un belirleme denklemlerini basitleştirdi. Daha sonra Thurstone tarafından basitleştirilecek olan "centroid" analizinin temellerini attı. 

1909' da, Charles Sherrington'un yönetiminde Liverpool üniversitesi psikoloji bölümü başkanlığına tayin edildi. Aklî testler üzerinde yaptığı ilk çalışmalarını yayınladı. 

London County Council'e, dünyada ilk olarak, eğitimde kişilere yön verici psikolog olarak atandı (1913-32). İngiliz çocuklarına, Binet-Simon testlerini uygulamakla işe başladı. Sonra, "aklın üstün süreçleri" denilen kolektif seviyede bir dizi testi ele aldı. 

Londra üniversitesinde eğitim profesörü (1920-31), sonra aynı üniversitede psikoloji profesörü oldu (1931-50). Aklî niteliklerin tek ve çok etkenli verasetini, geri zekâlı çocukları, tek ve çift yumurta ikizlerini konu alan çalışmalarını yayınladı. "Ruhun mertebeli yapısı" teorisini kurdu. 

"Değişim" ve "birlikte değişim" analiz metodlarını, psikolojik sorunlara ilk uygulayanlardan biri oldu. Bilincin psikolojik süreçlerdeki yeri konusunda "Behaviorism"e karşı çıkarak Bergson'u destekledi. Cyril Burt, 1971' de Londra'da vefat etti. 

En önemli eserleri :  "Eğitimsel Kabiliyetlerin Dağılım ve İlişkileri (1917)", "Genç Suçlu (1925)", "Akıl Nasıl İşler (1933)", "Aklın Etmenleri (1940)", "Kişide Gelişmemişliğin Sebepleri ve Tedavisi (1952)".