Böbrek faaliyetini bozan ciddi bir kalp hastalığınız yoksa, karaciğer sirozu değilseniz, böbrek taşınız yoksa, idrar yolları iltihabınız bulunmuyorsa; idrardaki köpüklenme
ciddiye alınacak bir şey değildir. Bu rahatsızlıklardan biri sizde varsa; muhtemelen köpüklenmenin sebebi idrardaki "protein" artışıdır. Böyle durumda uzman kontrolüne girmek şarttır. Vücuttan devamlı protein atılarak ziyan edilmesi, organizmanın gücünü düşürür ve hastalıklara karşı direncini azaltır. Protein kaybına sebep olan hastalığın tedavisi gerekir.
Titiz bir şahıssanız, "korkulu rüya görmektense, uyanık kalmak iyidir" deyip; idrar testi yaptırmanız akıllıca bir davranış olur. Bir şüpheden kurtulmuş olursunuz. TİT ( tam idrar testi) denilen bu testte, idrarda protein olup olmadığı görülür. Bu, ortalama 15-20 Liralık ucuz bir testtir. Doktor muayenesi gerekmeden, direk laboratuara giderek yaptırılabilir. Bir buçuk saat sonra neticesi alınır.
TİT raporunda sadece protein değil, başka parametreler de bulunur. Bu arada onlara da bir göz atarsanız iyi olur. Normal değerlerin dışına çıkmış bir parametre varsa; o satıra "yıldız işareti" konulur. En iyisi; raporu, laboratuar şefine bir göstermenizdir.
Numune idrar, sabah ilk idrarı olabildiği gibi, günün herhangi bir saatinde çıkarılan idrar da olabilir. Sabah ilk idrarı; idrar yolu enfeksiyonu olan kişilerden istenir.
Normal Limitler İçinde Çıkan TİT Raporu |