YATKINLIK, belirli ruhi özelliklerin gelişmesine katkıda bulunan, genetik olarak ya da sonradan edinilmiş etkendir. Olumsuz gelişmelerin olduğu anormal ortamlarda, yatkınlık psikolojik hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Üç tip yatkınlık tanımlanmıştır: Bunlar, görev yatkınlığı, sosyometrik yatkınlık ve dışavurma yatkınlığıdır.
a) Görev yatkınlıkları: Kendine güvenle farkedilen rahatlık; güce, iradeye yönelmeyle belirlenen baskınlık; grupları örgütleme,
yönetici bir rol üstlenme eğilimini yansıtan sosyal insiyatif; duygusal ve pratik düzeyde kendine yeterliliği ifade eden bağımsızlıktır. Bunların tersi olarak da; sosyal çekingenlik, iradeye boyun eğme, sosyal edilgenlik ve bağımlılık söylenebilir.
b) Sosyometrik yatkınlıklar: Başkalarının zayıflıkları konusunda güvenli ve anlayışlı davranmayla ayırtedilen başkalarını kabul etme; insanlar arasında yaşama eğilimiyle belirlenen toplumsallık; arkadaşlıklara yakın kişilerin tipik davranışı olan dostça tutum. Bunların tersi olarak; başkalarını reddetme, toplumdan kaçma, dostça olmayan davranışlar denilebilir.
c) Dışavurma yatkınlıkları: İlişkilerde egemen olma duygusunun getirdiği gerginliği yaşatan rekabetçilik; otoriteye güven yokluğuyla belirlenen saldırganlık; başkalarından farklı ve aşağı hissetmeyi yansıtan utangaçlık; onaylanma arayışını ortaya koyan dışa dönüklük. Tersi olarak; rekabetten kaçınma, saldırgan olmama, sosyal açıdan dengelilik, içe kapanıklık.
Bu yatkınlıkların yön verdiği davranışların içinde ortam şartlandırması da vardır.