Botticelli'nin sanat hayatının büyük kısmı Floransa'da geçti. Burada Medici'ler için, hümanizmaya olan bağlılığını şiir dolu alegorilerle ortaya koyduğu bir dizi mitolojik tablo
yaptı. Ayrıca, kiliseler, dernekler ve bazı kimseler için dini konulu birçok eser yaptı. Çoğu zaman iri madalyonlar (tondi) içine yerleştirdiği "madonnalar" da yaparak orijinal buluşlarını değerlendirdi.
Sonraki eserlerinde daha sert bir 'anlatımcılık' çabası ve yer yer Floransa'da Savanarola'nın vaazlarının yarattığı ahlâki bunalımın etkileri sezilir. Figürlerinin anlatım zenginliği ve çizgilerinin keskinliği bakımından ilgi çeken desenlerle "İlâhi Komedya"yı resimledi. Rönesans resim sanatının gelişmesinde Botticelli'nin payı büyüktür. Kendisini 'ruhi bunalıma' götüren kaygıları, sanatına sinirli, şiddetli ve ince bir yön, şekillerine ise dans eder gibi uçucu görünüşler verdi. Botticelli, böylece gerçekçi resme hareket kazandırdı.
Botticelli'nin hastalık derecesine varan zerafet duygusu, eserlerine kendine has şiir dolu bir hava verir. Seçtiği konularda ve renk uyumunda tabiata özenmekten çok kendi duyuş tarzını canlandırmaya çalıştı. 1510 yılında (yaş 66) doğduğu şehirde öldü.
Sandro Botticelli - İlkbahar (1478) |