SİYATİK SİNİRİ
VÜCUDUN leğen bölgesindeki sağrı sinir ağından doğan ve kalçanın arka bölümüne doğru uzanıp, birçok yan dal veren büyük sinire "siyatik siniri" denir. Diz arkası çukuru seviyesinde iki dala ayrılır. Bunlar, kaval kemiği siniri ve birleşik kamışsı sinirdir. Bu sinirler de aşağı doğru uzanırken, bacağa ve ayağa birçok yan dal verirler.
Siyatik siniri hem hareket, hem de duyu lifleri ihtiva ettiğinden karışık yapılı bir sinirdir. Kalçayı ön tarafa doğru büktüren kaslar (fleksör kasları) ve uyluğu orta hattan içeri doğru yaklaştıran kaslar (addüktör kaslar) ile ayağın ve bacağın tüm kaslarını hareket ettiren motor sinir lifleri, siyatik sinirinden gelir.
Siyatik sinirinin duyusal lifleri ise ayağın ve bacağın dış arka bölümü derisinin duyusunu sağlar.
SİYATİK AĞRISI
Siyatik sinirinin dağılım alanında sürekli veya aralıklı, şiddetli ağrı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ağrı, kaba etlerden kalçanın ve uyluğun arka bölgesine, bacağın arka dış yanına ya da ayak tabanına yayılır. Siyatik ağrısı çok şiddetlidir.
Siyatik ağrısına maruz kalan kişi, sinirin gerilip ağrının daha da artmasını engellemek için, dizlerini ve kalçalarını bükerek durmaya çalışır.
Ağrının dışında, siyatik sinirinin dağıldığı kaslarda erime ve duyu artışı görülür.
Siyatik ağrısının en sık rastlanan sebebi, omurlar arası diskin fıtıklaşmasıdır. Siyatik sinir köklerine baskı yapan diğer farklı hastalıklar da aynı ağrıyı yapabilir. Meselâ, şeker hastalığı, alkoliklik, frengi gibi hastalıklarda bu ağrıyı ortaya çıkarabilir.