ÜST sindirim sistemi kanamalarından; yemek borusunun toplardamarlarında görülen varis kanamaları, erozif gastrit, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserleri, mide kanseri ve Mallory-Weiss sendromu (çoğunlukla alkol alanlarda mukoza yırtıkları) sorumludur.
Alt sindirim sistemi kanamalarından; hemoroitler, kalınbağırsak ve düzbağırsak kanserleri, bağırsak polipleri, divertiküller, kalınbağırsak iltihapları, anüs çatlakları, incebağırsak ülserleri ve tümörleri sorumludur.
Kandaki pıhtılaşma bozuklukları, pıhtılaşma önleyici ilâçlar ise tüm sindirim sisteminde kanamaya yol açabilir.
Sindirim sistemi kanamalarının belirtileri, kaybedilen kan miktarıyla ilgilidir. Uzun süren, fakat sızıntı biçimindeki kanamalar, kansızlık ve halsizlik dışında belirti vermeden aylarca sürebilir. Laboratuar incelemelerinde dışkıda "gizli kan" bulunabilir.
Alt sindirim sistemine ait kanamalarda sızan kan miktarı çoksa, katran renginde dışkı (melena), ya da dışkıya bulanmış taze kırmızı kan görülebilir. Bununla beraber tümörden kaynaklı kanama sebebiyle dışkılama zorluğu olabilir.
Üst sindirim sistemi kanamalarında, mide asidinin etkisiyle sindirilmiş kahve telvesi renginde kan, kusmayla çıkarılır (hematemez). Büyük kanamalarda, tansiyonda düşme ve şok gelişir. Hemogram denilen kan incelemelerinde "hemoglobin" ve "hematokrit" değerleri düşük çıkar.
Endoskopiyle (kameralı inceleme) kanamanın yeri bulunabilir ve yerine göre tedavi yapılır.