YÜZ kemiklerinde bulunan sinüs boşluklarının iltihabına "sinüzit" denilir. İltihap, tek bir sinüs boşluğunda olabildiği gibi, birden fazla sinüsü veya hepsini etkileyebilir.
İltihabın akut, subakut ve kronik biçimleri vardır. İltihabın ve iltihap sıvısının özelliklerine göre de; şeffaf sıvılı, sümüklü-cerahatlı, cerahatlı ve çok miktarda ölü doku ihtiva eden sinüs iltihapları birbirinden ayırt edilir.
SİNÜSEKTOMİ
Paranazal adı verilen; üstçene sinüsü, alın sinüsü, stenoit sinüs, ön ve arka etmoit hücreler, yüz kemiklerinde bulunan ve burun boşluğuna açılan boşluklardır. Bu sinüs boşlukları, ilâçlarla tedavi edilemeyecek derecede kronik iltihap odakları haline gelmişse, tamamen boşaltılmalarına yönelik cerrahi müdahale yapılır. Buna "sinüsektomi" adı verilir.
Bu tür girişimlerin genel ilkesi, sinüs boşluğunun boşalmasını sağlayan geniş bir açıklık oluşturmak ve içindeki sıvı, polip, granülasyon dokusu, ölü ve iltihaplı dokuların (tüm patolojik maddeler) boşaltılmasını sağlamaktır.
Aynı açıklıkla ya da karşıt yönde açılan başka bir delikle sinüsün devamlı boşalması sağlanır. Ayrıca, sinüs boşluğuna uygun bir havalandırma ve ilâç verilerek, iltihabın tekrarlaması engellenir.