KADINLARDA yumurtalıkların, erkeklerde ise erbezlerinin (testislerin) alınması ameliyatına "iğdiş etme" denilir. Bunun neticesinde üreme imkânı ortadan kalktığı gibi, fizikî görünüşte, psikolojik yönelimde ve hormonal dengede önemli değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler iğdiş edilme yaşına göre farklılık gösterir.
Ergenlikten evvel genç bir erkeğe tatbik edildiğinde, sonuçlar hemen ortaya çıkmaz, ama ergenlik dönemi gelmeye başlayınca kişinin, çocuksu görünümü devam eder (ergenliğin fizikî değişimleri ortaya çıkmaz). Tüm cinsel organlar küçüktür, kas gelişimi oldukça azdır ve aynen kadınlardaki gibi vücutta yağ birikir. Kemiklerdeki büyüme kıkırdakları yeterince kapanmadığı için boy uzar. Gırtlak küçük kalır. Ses incedir. Cinsî faaliyetler ortaya çıkmaz.
Erkekte ergenlikten sonra iğdiş edilmenin neticeleri dış görünüme pek yansımaz. Sperm oluşumu yoksa da cinsî faaliyetler hâlâ devam edebilir.
Kadınlarda iğdiş edilmenin etkileri daha az belirgindir. Ergenlikten önce veya sonra yapılması önem taşımaz. Çocuklukta yapılırsa, iskelete ait bozukluklar ortaya çıkar ve ergenlikte âdet görülmez. Dölyolunun ve dış cinsî organların gelişimi noksandır. Daha sonra, cinsiyet özellikleri erkeksiliğe doğru kayar.
Kadına üreme çağında iğdiş yapılırsa, dölyolu ve dölyatağı mukozasında bir gerileme ve genel olarak da yaşdönümüyle ilgili belirtiler ortaya çıkar.