Normal bir insanın doyduktan sonra iştahı azalır. Fakat devamlı bir iştahsızlık karşısında organizmada bir rahatsızlığı düşünmek lâzımdır. Bu bozukluk, sindirim sisteminde olduğu kadar diğer sebeplerle de olur. Kansızlıklar, vitamin eksiklikleri, ateşli hastalıklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları iştahın kesilmesine sebep olurlar.
Grip gibi enfeksiyon hastalıklarında da iştah kesilmesi olabilir. Bu hal vücudun bir korunma tedbiridir. Çünkü, organizmanın istirahat ile güç toplamasına ihtiyacı vardır. Bu yüzden sindirim sistemine yoğun katı gıda alımı enerji sarfına sebep olacağından, iyileşmeyi geciktirebilir. Enfeksiyon hastalıklarında hazmı kolay sulu gıdalar tavsiye edilir.
İştahı en çok kesen hastalıklardan biri de kanserlerdir. Üzüntü ve ruhi sebepler de geçici iştah kesilmelerine neden olurlar.
İştah artmasına en çok şeker hastalarında rastlanır. Bunlar ve bazı beyin hastalıklarına bağlı oburlar doymak bilmezler.
İştahsızlığın muhakkak sebebinin bulunması lâzımdır. Bazı şurup ve benzeri maddelerin iştah açma etkileri geçici ve psikolojiktir. Gerçekte iştah açan bir ilâç yoktur. İştahı azaltan veya yok eden rahatsızlık tedavi edildiğinde, iştah da yavaş yavaş kendiliğinden gelir.