GÖZ odak uzaklığı 15,7 milimetre olan optik bir cihaz olarak ele alınabilir. Bu organı oluşturan bütün birimler, retina üzerinde net bir görüntü oluşturma maksadına hizmet etmektedir. Bu birimlerden herhangi birinde meydana gelen hasar, görme kabiliyetinin belirgin biçimde azalmasına sebep olur.
Gözün içini dolduran saydam jel kıvamındaki "vitreus" (camsı cisim) su, kollajen lifler ve mukopolisakkaritlerden oluşur. Göz küresinin içinde doğuştan gelen hücresel atıklar hapsolur ve ömür boyu gezinirler. Bazan şiddetli nezle sonucunda veya bilinmeyen başka sebeplerle camsı cismin içinde gezinen lifler bir araya
gelerek lif topağı oluşturur. Bu topak, kişi sağa bakınca sola; sola bakınca da sağa kayar. Günlük hayatı etkilemez, fakat kitap okurken veya benzeri yakın objeye bakarken, bakılan bölgeye otururarak görüşü biraz maskeler. Tek gözde olduğu gibi her iki gözde de olabilir. Çaresi şimdilik bilinmeyen bu rahatsızlığın "katarakt" ile bir ilgisi yoktur. Katarakt, gözün ön kısmında bulunan optik merceğin (lens) matlaşmasıdır.
İleri yaşlarda kendini göstermeye başlayan ve hemen herkesi etkileyen "presbiyopi" (yakını görememe) hastalığı, miyoplarda daha geç yaşlarda başlar ve hafif oluşur, fakat hipermetroplarda erken başlar ve daha ağır olur.
Göz rengini veren "iris" doğumdan ergenliğe kadar biriken pigmentin oluşturduğu rengi alır. İleri laser teknolojisiyle, iriste kümelenmiş pigment seyreltilmek suretiyle göz rengi tonlarında değişiklik yapılabilmektedir.
Göz dibi muayenesi esnasında, retina üzerinde bir veya daha fazla melanin pigmenti lekeleri görülebilir. Lekelerin ileride malign melanoma dönüşmesi tehlikesi, kişinin genelinin melanom teşhisi almasıyla bağlantılı olabilir. Tek başına lekelerin malign melanoma dönüşebileceğini ve göz içi tümörüne sebep olacağını düşünmek yersizdir. Malign melanom melanosit hücrelerinin anormal çoğalmasıdır. Bu hücreler en çok ciltte olmakla birlikte vücudun her organında az veya çok dağınık halde bulunur. Melanom ölümcül bir hastalıktır. Güneşin melanom vakalarını artırdığı bilinmektedir.