HORMON, vücuttaki bir organı çalıştıran veya biyokimyasal süreç üzerinde kendine has doğrudan biyolojik etki meydana getiren maddedir. Hormonlar, iç ortamın devamlılığı ve organizmanın düzgün çalışması için lüzumlu mesajları iletirler.
Hormonlar iki büyük gruba ayrılır. Birinci gruptaki hormonlar ( protein yapısında), hedef hücrenin zarı üzerinde bulunan özel alıcılara bağlanarak etkisini gösterir. İkinci grupta olanlar (steroid hormonlar), hedef hücrenin içine girer ve muhtemelen hücre çekirdeğine bağlanırlar. Burada bazı proteinlerin sentezinin artmasına veya azalmasına yol açarlar.
Hedef hücrede 2 bin-100 bin arası hormon alıcısı bulunur. Bunların sayı ve durumu, organizmanın ihtiyacına göre değişir. Hormon fazlaysa alıcı sayısı azalır, azsa alıcı sayısı artar. Hedef doku veya organ uzakta ise, ilgili hormon proteinlere bağlanarak kanla taşınır. Yakında ise sinirlerle etki yapar, çok yakında ise direk olarak etki yapar.
İnsanda 40 kadar hormon belirlenmiştir. Vücudun orkestra şefi olan "hipofiz bezi", 7 farklı hormon salgılar. Hormonal etkinliğin maksadı, vücudun bir ahenk içinde çalışmasını sağlamaktır.