Vezüv'ün 1872 yılı püskürmesi |
Milattan sonra 62'de yanardağ bölgesinde şiddetli bir zelzele oldu. Vezüv 79 yılında yaptığı kuvvetli püskürmeyle çevresindeki Herkülenyum ve Pompei şehirlerini piroklastik akıntının altında bıraktı. Şehirlerde yaşayan binlerce insan 500 derece
sıcaklıkta, 22 metre kalınlıkta kül ve curuf altında kaldı. Saatte 150 kilometre hızla dağdan aşağı inen curuf akıntısı, kaçışa fırsat tanımadı. Kimi insanlar kaçmaktansa evde durarak yoğun kül akıntısından korunabileceklerini sandılar. Piroklastik curuf akıntısı çevreyi yok eder, insanı taşlaştırır. Akıntı su yüzeyinde dahi yürür.
Kazılardan çıkan taşlaşmış insanlar |
Vezüv'de 1944' de daha küçük çapta bir patlama olmuş ve 26 kişi ölmüştür. Bilinmeyen farklı zamanlarda da patlamalar olmuş, bu patlamalardan çıkan taşlar ve diğer maddeler inşaatlarda malzeme olarak kullanılmış.
Her an yeni kötü sürprizler yaratabilecek yanardağ, yakınına yerleştirilen gözlem istasyonu tarafından 24 saat sürekli olarak gözlenmekte ve bütün sismik faaliyetleri incelenerek kayıt altına alınmaktadır. Patlama anında magma hızla yükseldiğinde, insanlara kaçmak için sadece 1 saat zaman kalmaktadır. Her sismik faaliyet mutlaka volkan patlaması yapmayacağından, Vezüv görevlileri "yanlış alarm" vermekten çekinmektedirler.
Vezüv'ün krateri |