50 bin yıl önce Arizona' ya düşen 30 m çaplı asteroidin açtığı krater. (Derinlik 180 m, çap 1.4 km) |
1908 yılında Rusya'nın yerleşimsiz bir bölgesine 60 metre çapında bir asteroid düştü. Bu çapta bir göktaşı büyük bir şehri yok edebilir. 1 kilometre çaplı olanlar ise dünya hayatını
büyük ölçüde bitirebilir. Venüs gezegenine çarpan bir göktaşı 70 kilometrelik bir krater açar. Muhtemelen göktaşının çapı 1.5 kilometre kadardı. Darbe öylesine şiddetliydi ki; açılan delikten venüsün lâvları dışarı aktı.
65 milyon yıl kadar önce de Meksika civarına düşen asteroid dünya iklimini değiştirdi. İri yapılı hayvanlar, dinozorlar ve diğer birçok canlı yok oldular. Timsah, yengeç gibi hayvanlar kaldı.
Asteroidler çoğunlukla Mars ile Jupiter gezegenleri arasında ve güneşin yörüngesinde dolaşan asteroid kuşağında bulunurlar. Dünyaya yılda 10 bin ton kadar dağılmış asteroid taş ve kumları yağmaktadır. Düşen taşlar atmosfer tarafından parçalara ayrıldıkları için dünyada bulunup ölçülen taşların ağırlığı 10 kiloyu geçmez. Nadiren de olsa yere ulaşan büyük meteoritler de oldu. Meselâ; 1920'de Güneybatı Afrika'da bulunan 70 ton, 1969' da Meksika'da bulunan ise 3 ton ağırlığındaydı.
Yarı demir yarı taş olanı |
a) Çok yoğun olan yüzde 90 demirden oluşmuş olanlar. Kalan kısmı nikel, grafit, silikattır.
b) Taş meteoritler içinde ancak yüzde 20 kadar demir, nikel metali bulunur. Kalan kısmı ise karbon, silikat ve çok sayıda farklı kimysal madde içerir. Dünyaya uzaydan organik madde taşıyanlar da bu tip meteoritlerdir..
c) Bu grup ise yarı demir yarı taş olanlardır.