SİĞİL, deri yüzeyinde ortaya çıkan, sınırları belirgin küçük lezyondur. Ekseriyetle el ve parmak üstlerinde çıkar. Bir tane olarak çıkıp, zamanla çoğalabilirler. Sebebi, üstderi hücrelerinin bir mikrop nedeniyle aşırı çoğalmasıdır. Ağrı, sızı, acı gibi rahatsız edici yanı yoktur. Günlük hayatta yanlışlıkla sert bir cisme takılıp kanayabilirler. Yaralanan bölgeye mutlaka tentürdiyot sürülmelidir.
En sık rastlanan biçimi yuvarlak ve kabartılı, yüzeyi kuru ve pütürlüdür. Bunun dışında yassı ve iplik şekilli siğiller de vardır. Siğil bulaşıcıdır. Ellerin görünümünü bozduğu için kişiye rahatsızlık verir. Tedavisi için kimyasal, yakmalı, cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Siğiller bazen, hiçbir şey yapmadan da kendiliğinden geçebilirler. Geçmesi şöyle olur; kabarık siğilin en üst katmanı dökülmeye başlar, daha sonra sıra, alt katmanlara gelir, onlar da dökülülerek kabartı, deri seviyesine iner, son kalan iz de zamanla kaybolur. Halk arasında, siğillerin kaybolmasında ruhi etkenlerin ( iyi beklentilerin) de etkisinin olduğu söylenmiştir.