AKCİĞER zarı (plevra) boşluğunda gaz bulunmasına "pnömotoraks" denilir. Göğüs duvarının delici yaraları neticesinde ortaya çıkabilir veya özellikle bir zorlanma sonrasında alveollerin yırtılmasına sebep olan çeşitli akciğer hastalıklarının komplikasyonu olarak kendiliğinden oluşabilir.
Her vakada akciğer, esnekliği sebebiyle kendi üzerine çekilir ve bazen yırtık kapanarak iyileşir. Bu sırada hava akciğerin yeniden genişlemesini sağlayarak, aşamalı olarak tekrar emilir. Bazı vakalarda yırtık kalıcı olur, böylece hava, atmosfer basıncına eşit bir akciğer zarı içi basıncı koruyarak boşluğa girer ve çıkar.
Bazen boşluğa giren hava dışarı çıkamaz. Bu durumda akciğer zarı içi basınç, dolaşım ve soluma sistemiyle ilgili ağır bozukluklarla beraber, sağlıklı dokulara doğru mediyastin içi yapıların yerini değiştirerek ve akciğerin tam kollapsına sebep olarak sürekli artar.
Pnömotoraks aniden, akut bir ağrıyla, göğsün yarısına saplanır biçimde, kuru öksürük, morarma, az ya da çok belirgin bir nefes alma zorluğuyla ortaya çıkabilir.