- Sıcaklık
- İyonlaştırıcı veya morötesi ışınlar
- Sesüstü dalgaları
- Alyuvar stoplazmasından daha az yoğunluklu sıvılar (stoplazmaya sıvı geçer ve alyuvar şişerek parçalanır)
- Asitler
- Yağ çözücü maddeler
- Stafilokok, streptokok, pnömokok gibi mikropların ürettiği zehirli maddeler
- Birçok zehirli mantar, bakla tohumu
- Bazı yılan, akrep, örümcek ve böcek zehirleri
- Nitritler, gliseril eter, safra tuzları
- Hamilelikte anneden bebeğe geçen antikorlar
29 Haziran 2018 Cuma
ALYUVAR PARÇALAYAN ETKENLER
YAŞAM süresini doldurmuş alyuvarların parçalanarak içeriğindeki hemoglobinin açığa çıkması (hemoliz) fizyolojik bir süreçtir. Bunun haricinde alyuvar parçalayan dış etkenler oldukça çeşitli olabilir. Bunlar: