12 Ocak 2019 Cumartesi

ZEHİRİN VÜCUTTAN UZAKLAŞTIRILMASI

DIŞARIDAN vücuda giren veya metabolizmanın çeşitli aşamalarında vücut içinde oluşan zehirli maddeler etkisiz hale getirilerek vücuttan uzaklaştırılır. Bu süreç, mide-bağırsak kanalında başlar. Hidroklorik asidin (HCl) sterilize eden etkisi ve vücut için faydalı olan asıl gıda  maddelerinin incebağırsaktan hızla emilmesi, gıda artıklarının bakterilerce parçalanması neticesi açığa çıkan zehirli maddelerin oluşumunu engeller.

Daha sonra, emilen gıda maddelerini taşıyan toplardamar kanı, karaciğerde süzülerek, bir önceki aşamada uzaklaştırılamamış zehirli bileşikler etkisizleştirilir veya daha kolay atılabilir hale getirilir. Kandaki faydalı-faydasız metabolizma artıkları ve karaciğerdeki filtreleme ürünleri böbrekler yoluyla atılır.

Vücuttaki başlıca zehirli ürünlerden olan karbondioksitin uzaklaştırılması ise akciğerler vasıtasıyla sağlanır.