KANDA bulunan ve kanın pıhtılaşma sürecinin ilk evrelerine katkı sağlayan çekirdeksiz hücreye "trombosit" denilir. Yaygın damar içi pıhtılaşması gibi aşırı miktarda harcandığı durumlarda veya, otoantikorlar tarafından yıkıma uğratıldığı hallerde sayıları azalma gösterir. Polisitemi, akut ya da kronik iltihaplar, akut kanamalar veya tümörlere bağlı olarak trombosit sayısı hızla artar. Kandaki normal değerleri; 1 milimetreküp hacim kanda sayları 150 bin ilâ 400 bin tane kadardır.
Trombofilebit
Toplardamar duvarının iltihaplanması ve damarda pıhtı oluşmasıyla damarın tıkanmasıdır. Toplardamardaki pıhtı ancak, damarda iltihap geliştiğinde belirti verir. Bununla birlikte, iltihap olmadan da, meselâ toplardamar duvarının çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulmasıyla, kan dolaşımının yavaşlamasıyla ya da kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasıyla da pıhtı oluşabilir (flebotromboz).
Trombositemi
Kemik iliğinde meydana gelen tümöre benzer biçimdeki hastalık sebebiyle, kandaki trombosit miktarı öylesine artar ki; 1 milimetreküp hacim kandaki sayıları; 2 milyon ilâ 5 milyon taneye kadar yükselir. Bu durum kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasına yol açar ve damarlarda çok sayıda tromboz görülür.