26 Temmuz 2016 Salı

TRİCHOPHYTON (keratin mantarı)

TRİCHOPHYTON, insan ve hayvanlarda saç, deri ve tırnaklarda hastalığa yol açan bir mantar cinsidir. Mantar insana topraktan, çevreden, hayvanlardan; özellikle sığır, kedi ve köpeklerden ya da önceden hastalık bulaşmış kişilerden bulaşır.

Mantar, keratinle beslendiği için, derinin keratinleşme gösteren bütün yapılarında (üstderi, kıllar, tırnaklar) bulunabilir. Saçlı derideki enfeksiyon yuvarlak, ufak, çok sayıda, kırmızımsı soyulmalar gösteren lekelerle ortaya çıkar; bu bölgedeki saçlar grimsi, mat bir görünüm kazanır ve en küçük bir darbede kıl, kökünün hemen üzerinden kopar. Bazen lezyon irinleşir ve kıl köküyle deride derin bir iltihaba yol açar. Mantar sakala yerleştiği zaman da irinleşme görülür.

Saçsız deride enfeksiyon kırmızı ve soyulan, kenarları kabarık, merkezi iyileşme eğiliminde olan ve çevreye doğru yayılan düzensiz lekelerle ortaya çıkar. Hastalık en sık ayak parmaklarının arasını etkiler; deride başlangıçta çatlaklar, daha sonra da içi sıvı dolu kesecikler ortaya çıkar. El tırnakları ayak tırnaklarından daha sık etkilenir. Hasta tırnak grimsi renkte ve kalınlaşmıştır; en ufak bir darbede tırnak kat kat ayrılır.

Hastalığın teşhisi, lezyonun mikroskopla incelenmesiyle ya da uygun ortamlarda kültüre ekilmesiyle konulur.