9 Temmuz 2016 Cumartesi

BENVENUTO CELLİNİ, eser-biyografi

CELLİNİ, İtalyan heykeltraş, kuyumcu ve madalyoncudur. 1500 yılında Floransa'da doğdu. Hayatının serüvenlerini "La vita" adlı eserine yazdı. Papa 7. Clemens'in himayesine girdi. Roma'da San Angelo şatosunu Bourbon dükasına karşı savundu. Sonra sırasıyla, Floransa, Mantova ve tekrar Roma'da bulundu; bu sırada papa 3. Paulus tarafından "dürüst olmamakla ve saygısızlıkla" suçlandı.

1540 yılında 1. François, Cellini'yi Fransa'ya davet etti. Orada beş yıl kaldı, saray büyükleri tarafından el üstünde tutuldu. 1. François için, üzerinde, Neptunus ile Amphitrit'in figürleri bulunan ünlü altın kaplama tuzluğu yaptı. 1545' de tekrar Floransa'ya, grandük Cosimo'nun yanına döndü. Yaptığı "Perseus" heykeli, üstün bir
kuyumculuk sanatının bütün incelikleriyle süslenmiş ve işlenmiş bir eseridir. Bu heykelde güçlü ve kusursuz bir anatomi farkedilir. Ancak kendi kendisiyle yarışabilecek bir sanat gücüne sahip olan Cellini, kuyumculuk ve heykelcilik üzerine yazılar da yazdı. Cellini 1571' de doğduğu şehirde öldü.

Benvenuto Cellini - Perseus
Benvenuto Cellini - Tuzluk