17 Temmuz 2016 Pazar

MARC CHAGALL, eser-biyografi

RUS asıllı Fransız ressamı, 1887 yılında Vitebsk-Rusya'da doğdu. Akademik bir ressamdan ders aldıktan sonra yirmi yaşında "ölüm" adlı ilk önemli tablosunu yaptı. St. Petersburg İmparatorluk Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'na girdi, orada Léon Bakst ile çalıştı. Marc Chagall 1910 yılında Paris'e gitti, orada Delaunay, La Fresnaye, Modigliani, Canudo, Salmon, Apollinaire ve şair Blaise Cendrars ile tanıştı.

İleri sanat hareketlerinin etkisi altında kalsa da memleket hatıralarından tamamen vazgeçmedi. Çeşitli kompozisyonlarında onları canlandırdı. 1914' de Berlin'de açılan ve yaptığı tabloların büyük kısmını içeren sergi, Alman anlatımcılığının doğuşuna yardım etti. 1917' de Rusya'daydı, Sovyet hükümeti onu Vitebsk'de sanat işleri komiseri yaptı. 1922' de Berlin'e gitti, orada kitapçı Cassirer, ilk gravürlerini yayınladı.

Paris'e yerleşen Chagall, o sıralarda pek dikkat çekmeyen hayâlci ve halkçı özellikler gösteriyordu; çiçek resimleri, Fransa manzaraları, karısı ve kızının sayısız portrelerini yaptı. 1911' de ilk kez katıldığı Bağımsız Ressamlar Sergisi'ne resimler verdi ve 1924' de Paris'te ilk sergisini açtı; ikinci sergisini iki yıl sonra New York' ta açtı. Filistin, Polonya ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine gitti.

Fransa'da vitray seramik çalışmalarına başladı. Paris, Kudüs, New York' ta kilise, opera binaları, sinagog için duvar resimleri ve vitraylar yaptı. Marc Chagall, 1985 yılında Saint-Paul-de-Vence'de öldü.

Marc Chagall - Sinagog vitrayları    (Kudüs)
Marc Chagall - Kendi portresi
Marc Chagall - Yeşil kemancı