13 Temmuz 2016 Çarşamba

TAKİYEDDİNPAŞA'DAN CERRAHPAŞA'YA

İSTANBUL'un Cerrahpaşa semtindeki hastane, 1910 yılında İstanbul Şehremaneti (belediye) tarafından, bugünkü giriş kapısı yanında bulunan Takiyeddinpaşa konağında açıldı. İlk bakım ve tedavi yeri burası oldu. 1912 yılında Takiyeddinpaşa konağı yıkılarak yerine yeni bir hastane yapıldı. İçinde eczane ve laboratuar ile birlikte dahiliye, hariciye, göz ve kulak koğuşları bulunuyordu.

Zamanla etrafına yeni yapılar ilâve edildi ve cildiye ile verem bölümleri açıldı. Hastane böylece 150 yataklı hale getirildi. 1927 yılında bu hastanenin genişletilmesi düşünüldüğü için, 70 dönümlük yer istimlâk edildi. 1930' da yeni dahiliye bölümü faaliyete geçti. Yatak adedi 250' ye yükseltildi. 1933' de Tıp Fakültesi klinik çalışmaları İstanbul hastanelerine nakledilince; Cerrahpaşa'da 1. iç hastalıkları, 1. cerrahi ve göz klinikleri kuruldu, öğrenim için de bazı binalar yapıldı.

1969 yılında Cerrahpaşa hastanesinin idaresi tamamen İstanbul Üniversitesi'ne devredildi. Tıp fakültesinin ikiye ayrılması üzerine Cerrahpaşa'da ikinci bir tıp fakültesi kuruldu.