19 Temmuz 2016 Salı

JEAN-BAPTİSTE SİMEON CHARDİN

FRANSIZ ressamıdır, 1699 yılında Paris'te doğdu. Kral'ın marangozlarından birinin oğluydu. Bütün hayatı Paris'in Saint-Germain-des-Prés mahallesinde geçti. Noel Coypel ile J. B. Van Loo'nun yanında iyi bir resim eğitimi gördü. İki eseri ilgi çekti ve Kraliyet Akademisi'ne kabul edildi.

Natürmortlar yaptı; ışıkları, eşyadaki ışık yansımasından doğan renk ayrılıklarını iyi seçmesi, arkadaşları arasında üstünlük sağladı. Renk konusundaki başarılarını daha çok ev içi resimlerinde, figür ve portrelerde gösterdi. Deseni rahat, biçimleri doyurucudur. Hayatının sonuna doğru pastel yapmaya başladı.

Chardin'in teknik araştırmaları, fırça vuruşlarındaki yumuşaklık, renk konusundaki titizlikleri çağdaşlarınca pek anlaşılamadı. Eskiçağ sanatına ilgi duymadı, mitolojiye hiç önem vermedi, yalnız çevresinde gördüklerinin resmini yapan başarılı bir ustaydı. En önemsiz bir konudan bile şiirli bir eser çıkarmayı başarıyordu. Bazı yönlerden Corot'yu müjdelediği söylenebilir. Chardin, 1779 'da doğduğu şehirde öldü.

Jean-Baptiste Siméon Chardin - Portre