PANKREASTA akut veya kronik seyri gösteren iltihaba "pankreatit" denilir. Akut pankreatit, kabakulak hastalığı sırasında ortaya çıkabilir ve mide ağrısı, sindirim bozukluğu, bulantı ve kusmayla kendisini gösterir. Yakın veya uzak enfeksiyon odaklarından gelerek pankreasa yerleşen cerahat yapıcı mikropların oluşturduğu biçimleri daha ağırdır.
Özel bir pankreatit şekli, akut hemorajik* pankreatit ya da pankreasın akut hemorajik nekrozudur. Orta yaşta, alkolik veya safra yolu hastalığı olanlarda daha sık görülen bu tip pankreatit, pankreas enzimlerinin, pankreas dokusuyla onu çevreleyen yağ dokusunu sindirmesinden kaynaklanır. Çok ağır ve akut bir klinik tabloyla ortaya çıkan bu durum, şiddetli karın ağrılarına sebep olur ve hasta şoka girer. Hastalık genellikle ölümle neticelenen bir gidiş gösterir.
Kronik pankreatit, alkoliklerde ve safra yolu hastalığı olanlarda daha sık görülür. Fakat zehirlenme, enfeksiyonlar, alerji gibi sebeplerle de ilişkili olabilir. Geniş bir zamana yayılan hastalık genellikle belirti vermez, ama zaman zaman mide ve sırt-bel bölgesinde ağrıya, ağrıyla beraber bulantı, hazımsızlık, aşırı gaz ve yağlı dışkılamaya yol açar. Bu belirtiler, pankreasın salgıladığı sindirim sıvısının kâfi olmamasına bağlıdır.
*Hemorajik : Bir damar problemi sebebiyle, kanın damar dışına çıkması