MİDEDE protein sindiriminin başlamasını sağlayan ve mide sıvısı içinde bulunan enzime "pepsin" adı verilir. İnsanda mide, pepsinojenler denilen ön maddelerden kaynaklanan üç tür pepsin salgılar. Midede oluşan sindirim ürünleri, polipeptitler ve dipeptitlerdir.
Protein sindiriminin son süreci, pankreastan salgılanan enzimlerin tesiriyle bağırsakta tamamlanır. Pepsinler, midenin asidik ortamında etki gösterir. Etkileri, kimusun (gıda bulamacı) onikiparmak bağırsağının alkali ortamına girmesiyle biter.
KİMUS
Midedeki sindirimin son evresine ulaşan besinlerin, bağırsağa verilmeden evvel dönüştüğü bulamaca "kimus" denilir. Mideye giren besinler, mide duvarındaki kasların etkili hareketleri neticesinde, mide salgısıyla karıştırılarak bulamaç haline dönüştürülür. Bu bulamaç, daha sonra mide kapısından çıkarak (pilor kapısı) onikiparmak bağırsağına geçer.