SİNDİRİM kanalının mide asidiyle temas eden bölgelerinde bir veya daha fazla ülserin oluşmasıyla ortaya çıkan hastalık haline "peptik ülser" denilir. En çok etkilenen bölgeler; mide ve onikiparmak bağırsağının ilk bölümüdür. Ayrıca yemek borusunun alt kısmında da görülebilir. Eğer doğuştan gelen bir bozukluk varsa (mide dokusunun yemek borusunda bulunması); peptik ülser, yemek borusunun diğer kısımlarında da olabilir.
Mide sıvısında bulunan pepsin enzimi ve hidroklorik asitin (kezzab), mide duvarını (mukozasını) bir besin gibi sindirmesiyle peptik ülser oluşur. Bu hastalığın esas sebebi tam olarak bilinmemektedir. Mideyi bu asitten koruyacak mekanizmalarda bir arıza varsa, hastalık ortaya çıkar. Koruma mekanizmasını sekteye uğratacak etkenler olarak; yerel dolaşım bozuklukları, travmalar, anormal iç salgı veya sinir uyarıları, alkol, sigara, üzüntü sıkıntı gibi psikolojik tesirler sayılabilir.
Peptik ülserin tipik bir görünümü vardır. Boyutları birkaç milimetreden 2 - 3 santimetreye kadar değişebilen, kenarları net, dibi fibrinle örtülü yuvarlak yaralar halindedir. Süreç, kronikleşmeye doğru gider. Zamanla mukoza sertleşir ve ülser oyuğunu çevreleyen bir nebde dokusu (orijinal işlevi olmayan destek tamir dokusu) oluşur.