SİNİR hücrelerinden çıkan ve çocuklarda en sık görülen kötü huylu tümörlerden biri de "nöroblastom"dur. 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen tümörlerin yaklaşık % 80' i ve 2 yaşın altındaki tümörlerin % 35' i, nöroblastomdur. 15 yaşından sonra görülme sıklığı çok azalır.
Yaş ile nöroblastomun gidişi arasında sıkı bir bağlantı vardır. 1 yaşından sonra görülen nöroblastomlar oldukça kötü huyludur. Doğumdan sonraki iki ay içinde görülenleri ise, kısa sürede kendiliğinden gerilemeye meyillidir.
Yenidoğanlarda ve doğumda görülen nöroblastomlarda, bebekte 2 yıllık yaşama beklentisi % 70' dir. Bu oran 2 yaşından büyük olanlarda % 19' a düşer.
Tümörün yerleştiği yerler; böbreküstü bezinin iç kısmı, karın zarı arkasındaki dokulara komşu hücreler ve omurga çevresindeki bölgelerdir. Bu tümör, gözün ağtabakasından çıkan retinoblastom tümörüne benzer.
Nöroblastomun belirtileri; kilo kaybı, halsizlik, solukluk, karın muayenesinde ele gelen kitle, düzensiz ateş, tümörden salınan hormonlara bağlı olarak görülen ishâl ve sıcak basmasıdır.
Ameliyatla beraber tatbik edilen radyoterapi ve kemoterapi, sağ kalım oranlarını biraz artırmışsa da, bu tümörü olan 1 yaşından büyük çocukların az bir kısmı bir seneden uzun yaşayabilmektedir.