15 Temmuz 2018 Pazar

MISIRÇARŞISI

İSTANBUL'DA Eminönü semtinde çarşı. Yenicami külliyesine dahildir. Valide Turhan Sultan tarafından, Yenicami ile birlikte mimar Kasım Ağa'ya yaptırıldı (1660). Kapalıçarşıya oranla kubbesi daha yüksektir; bodrumlarıyla beraber 86 dükkânı vardır. Çarşının yapımında; kesme taş, tuğla ve moloz taş kullanıldı. Yağmur çörtenleri taş veya tuğladandır; silmeler Türk mimarîsinin güzel örnekleri arasındadır.

Eskiden dükkânların ön kısımları açık değildi. Önde, içeri çekilmiş ve ahşap peykeler üzerinde satış yapmaya yarayan bir kısım, arkada imalâthaneyi andıran bir bölüm vardı. Mısırçarşısı'nda ilâç, baharat gibi ihtiyaç maddeleri satılırdı.

İmalâthane ve depo olarak kullanılan iç kısım müşterinin de girebileceği şekilde düzenlendi ve kapıları geniş kemerler şekline sokuldu. Çarşı 1689' daki yangından büyük ölçüde zarar gördü. 1940' da ikinci bir yangın, çarşıyı kullanılamaz hale getirdi. 1943' de yeniden açıldı. 1955' de bir daha restore edildi. Mısırçarşısı bugün de zaman zaman tamir ve restorasyon çalışmaları yapılmak suretiyle ayakta tutulmaktadır. Turistik özelliği yüksektir.