UYUMA, uyanıklık durumunun, duyusal ve hareketsel etkinliğin geçici ve geriye dönüşümlü olarak durduğu fizyolojik bir süreçtir.
Uyku esnasında vücudun işlevlerinde önemli değişiklikler görülür ve metabolizma etkinlikleri en alt seviyeye iner. Uyku farklı özellikler gösteren evrelerden meydana gelir. Sekiz saatlik derin uyku sırasında, her biri 15-20 dakika süren ve kişinin rüya gördüğü 4-5 evre bulunur.
Uykunun süresi yaşa göre önemli farklılıklar gösterir. Yenidoğmuş bebek günde 17 saat uyur. 2 yaşındaki çocuk 13-14 saat uyuyacaktır. 6-14 yaş arasında, uyuma müddeti 12 saatten 9 saate kadar iner. Erişkin insanlar günde ortalama 7,5 saat, yaşlılar ise 5-6 saat uyur.
Uyku süresinin belirlenmesinde rol oynayan faktörler; cinsiyet, iklim, mevsim, uyanıkken yapılan etkinliğin türü, sağlık durumu vs gibi şeylerdir.
Uzun müddet uykusuz kalmak, hayâl görmek gibi ruhi belirtiler verecek kadar önemli rahatsızlıklara yol açabilir. Uzun süre uykusuz kalan kişi yaşadığının farkında bile olamaz
Kişiler uyku öncesi uyuklama döneminde hayâller görürler. Gerçek dışı olduğu bilinerek bu hayâller izlenir. Bazı kişilerde ise bu hayâller gerçekmiş gibi algılanır. Kişi ipnotize olmuş gibi davranır. Tam bu esnada kendisine sorular sorulduğunda, gözleri kapalı olarak doğru-yanlış cevaplar verir.