DIŞKIDA kanın rengi kırmızı ise, çoğunlukla bağırsağın son bölümlerinden birinde kanama vardır. Sindirim kanalının, mide, onikiparmak bağırsağı gibi daha yukarı bölümlerinden gelen kan, dışkı ile atıldığında, sindirim salgılarının etkisine bağlı olarak katran gibi siyahımsı renkte olur. Buna "melena" denilir.
Kanamanın çeşitli sebepleri olabilir. En sık rastlanan sebeplerinden biri hemoroidlerdir. Fistüller veya anüs çatlakları, dışkının kana bulanmasına yol açabilir. Bağırsağın son bölümünün kanamasının diğer sebepleri; düzbağırsak veya kalınbağırsağın iyi ya da kötü huylu tümörleri, ülserli kolit, bakteri kökenli veya amipe bağlı kolitler, bağırsak divertikülleridir.
Bağırsağın yukarı bölümlerinden kaynaklanan kanamaların daha sık rastlanan sebepleri; yemek borusu varisleri, peptik ülser, aşındırmalı gastrittir.
Kanamaya yol açan diğer sebepler; kan hastalıkları (lösemi, kanamalı hastalıklar), tifo ve tedavi maksadıyla alınan farklı ilâçlardır.
Bir bağırsak kanamasının belirtileri özellikle kanamanın ağırlığına ve ortaya çıkma hızına bağlıdır. Hafif vakalarda; baş dönmesi, soğuk terleme, kendini kaybetme, nabız sıklığında artış görülebilir. Ağır vakalarda ise, ölüme yol açabilen ağır şok durumları ortaya çıkar.