ALMAN fizikçi, 1857 yılında Hamburg'da doğdu. Bir senatörün oğluydu. Meslek seçiminde, önce mühendislik ile bilimsel araştırma arasında bocaladı, sonunda bilimsel araştırmayı seçti. Berlin Üniversitesi fizik laboratuarında çalıştı ve Helmholtz'un dikkatini çekti. Karlsruhe Yüksek Teknik okulunda (1885), sonra Bonn Üniversitesi'nde profesör oldu (1889).
Heinrich Hertz, elektromanyetik dalgalar üzerindeki çalışmalarıyla ün kazandı. 1887' de kendi yaptığı osilatörle bu dalgaları elde etti. Elektromanyetik dalgaların da, yansıma, kırılma, girişim, polarizasyon, yayılma hızı gibi, ışığın bütün niteliklerini taşıdığını gösterdi.
Bu çalışmalar, Maxwell tarafından kurulan, ışığın elektromanyetik teorisini kesinlikle doğruladı ve "telsiz telgraf" bu iki bilginin çalışmalarından doğdu. 1892' de ince altın ve alüminyum tabakalardan katot ışınları geçirerek, elektronların madde içinden geçebildiklerini gördü. Heinrich Hertz, 1894' de (yaş 37) Bonn'da öldü.
Bu kıymetli fizik araştırmacısının soyadı olan "Hertz" kelimesi, elektromanyetik dalgaları ifade eden frekans birimi olarak kabul edildi. Dalganın 1 saniyedeki salınım sayısına (frekansına) "Hertz" denildi. Kilohertz (KHz), Megahertz (MHz), Gigahertz (GHz), ifadeleri, elektronik ve haberleşme alanında, orta ve yüksek frekans birimi olarak kullanılmaktadır.