NORMALDE bir
kimyasal reaksiyonun başlaması için
enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerji
ısı, ışık veya
elektrik enerjisi olabilir. Organizmanın
biyokimyasal reaksiyonlarında ise
enzimler rol oynar. Enzim, reaksiyonlardaki
başlangıç enerjisini azaltır (etkinleştirme enerjisi düşük olur).
Enzimler, reaksiyonlarda
yapısal değişikliğe uğramazlar. Az miktarda bulunurlar, fakat biyokimyasal tepkimeyi
olağanüstü yüksek düzeyde hızlandırırlar.
|
Uzun aminoasit zincirli enzimin (yeşil) bir alt tepkileyiciye (mor) bağlanması |
Hücrelerde
enzim olmasa, kendilerini
hızla yeniliyemezler. Belki de hayat olmazdı. Enzimlerin hızı,
PH derecesi ve
sıcaklıkla etkilenebilir.
Sıcaklık reaksiyon hızını artırır, fakat
fazlası, enzimin yapısını
bozar.
Süte katılan
peynir mayası, kuzu veya buzağı şirdeninden elde edilmiş bir enzimdir.
Ekmek mayası, bira mayası enzimdirler.
Ağızdaki "
amilaz", midedeki "
pepsin" reaksiyon hızlandırıcı, gıda
sindirme enzimleridir.