Normal ve sıhhatli bir insanın kilosuyla boyunun son iki rakamı arasında büyük bir fark olmamalıdır. Bir insanın kilosu boyunun son iki rakamını 10' dan fazla geçerse o insanın şişman olduğundan bahsedilir.
Şişmanlık, vücuttaki yağların artmasından başka bir şey değildir. Hiç bir faydası da yoktur. Şişmanlama, fazla gıda almak ve lâzım olan kaloriden fazla olan kaloriyi vücuda sokmakla meydana gelir. Bunun dışında görülen şişmanlıklar bazı hormon bozukluklarına bağlıdır. Şişmanlığın az çok aile ve irsiyetle de ilgisi vardır.
Şişmanlık kısmen bir sağlıksızlık sayılabilir ve bazı hastalıklara zemin hazırlar. Şeker hastalığı, damar sertliği, kalp yetmezlikleri, safra kesesi tembellikleri, yumurtalık tembelliği, tansiyon yüksekliği şişmanlarda daha sık görülen hastalıklardır.
Yaş ilerledikçe insanların şişmanlığa doğru meyili artar. Bu bakımdan yeme sistemini duruma ve yaşa göre ayarlamak lâzımdır. Unlu ve şekerli gıdalar azaltılarak, proteinli (etlere) daha çok yer vermek uygundur. Çeşitli zayıflama diyetleri vardır. Zayıflamak isteyenlere bu diyet, şahsın durumuna göre diyetisyen tarafından tavsiye edilir.