Tetanoz basili ile meydana gelen bu hastalık, çok tehlikeli ve ölümcüldür. Tabiatta yaygın halde bulunan ve güneş görmeyen yerlerde, gübreli topraklarda çok bulunan bu basil, ancak bir yaralanma sonucunda mikrobun deriden girmesiyle hastalık yapar.
Mikrop alındıktan 3 ila15 gün zarfında hastalık kendisini gösterir. Yüz adaleleri ve çenede kasılmalar başlar. Yutkunma güçleşir ve ateş yükselir. Hastalık ilerledikçe, hastanın bütün yüz adaleleri kasıldığından kişinin yüzünde "acı bir gülümseme" ifadesi oluşur. Daha sonra kasılmalar bütün vücut adalelerinde de meydana gelir ve bel adalelerinin kasılmasıyla hasta kazıklaşır. En ufak ışık, gürültü hastada kriz şeklinde kasılmalar yapar. Bu hastalığa ayrıca "kazıklı humma" adı verilmiştir. Karın ve göğsü birbirinden ayıran adalelerin (diyafram) kasılması ve solunum felciyle hastalar çoğu zaman ölüme mahkûm olurlar.
Tetanoz basili, bilhassa ezik, parçalanmış kirli yaralarda daha kolay ürer. Ayağa çivi batması, bazan hafif deri sıyrıkları dahi bu hastalığa sebep olabilir. Kadınlarda kürtaj ve anormal yapılan düşüklerden sonra tetanoza çok rastlanır. Sterilizasyonu iyi olmayan ameliyathanelerde bile tetanoz tehlikesi olabilir.
Bir yara oluştuğunda oraya hemen "tentürdiyot" sürülmelidir. Alkol tetanoz basiline etki etmez. Kirli yaralar oksijenli suyla temizlenir. Antibiyotik enjeksiyonu tedavisine gidilir. Tetanoz serumu tatbik edilir. Hasta sessiz bir yerde istirahate alınır. Kasılmalara karşı, adale gevşetici iğneler yapılır ve iyi uyuması için de uyku ilâcı verilir. Hastanın hekim kontrolüne girmesi şarttır.
Tetanoz aşısı, çocuklar için Sağlık Bakanlığı'nın mecburi aşılama programına dahildir.