Malta humması, keçi sütü veya bu sütten yapılmış yoğurt, peynir, yağ gibi gıdalardan geçer. Hastalık sinsi başlar ve zaman zaman yüksek ateş ve terlemelerle kendini gösterir. Büyük bir hâlsizliğe, adale ve baş ağrılarına sebep olur. Ateş zaman zaman düşer ve yükselir. Hastalığı yapan "brusella" denilen bir mikroptur. Kanda bulunur ve bütün organlara yayılır. Bazan lenf bezlerinin, çoğu zaman da dalak ve karaciğerin şişmesine sebep olur. Beyinde dahi menenjite benzer bozukluklar yapabilir.
Mikrop insana geçtikten sonra hastalık iki yıl gizli kalabilir ve sonra ortaya çıkar. Birçok hastalıklarla, hattâ lösemi ile karıştırılabilir. Kesin teşhis, kan tetkikleri ve kanda mikroba ait özel bulgularla konulur. Hastanın idrarında mikrop çıkabilir ve başkasına bulaşmaya da sebep olur.
Malta humması, antibiyotik türü ilâç kullanılarak tamamen iyi olabilir.