4 Kasım 2019 Pazartesi

ALFRED SİSLEY (ressam)

İNGİLİZ  asıllı ressam, 1839 yılında Paris'te doğdu. Paris Güzel Sanatlar okulunda, Gleyre'in atölyesinde yetişti. Orada Bazille, Renoir, Monet ile tanıştı. Monet ve Corot'nun etkisinde kaldı. 1863' de bu atölyeden ayrılarak, Paris bölgesinde çalışmaya başladı. Chailly-en-Bière'e gitti, Fontainebleau ormanında, Barbizon ressamlarının eserlerini andıran manzaralar yaptı. Geçim sıkıntısı olmadığı için resimle amatör olarak ilgilenen Sisley'in bu dönemde yaptığı eserler azdır (Anthony Ananın meyhanesi - 1866; Kestane Ağaçlı Yol).

Sisley 1870' de Alman istilâsından kaçarak Monet ve Pissarro ile beraber Londra'ya gitti. Paul Durand-Ruel ile tanıştı ve bazı tuvallerini ona sattı. Ailesi savaş esnasında iflâs edince, Sisley geçimini sağlayamaz oldu ve "izlenimci" ressamların en yoksulu durumuna düştü.

Île-de-France'ın ışıklı havasını, günün her saatinde bütün detaylarıyla yakalamak için; Sen, Loing ve Yonne kıyılarında, Louveciennes, Bougival, Voisins, Marly, Meudon, Saint-Cloud'da çalıştı. 1875-79 arasında Sèvres'de oturdu, sonra Moret bölgesine göç ederek son 20 yılını orada geçirdi.

Louvre müzesinde birçok tablosu vardır. Monet'nin eserlerine paralel bir gelişim gösteren bu eserlerden; "Su baskınında kayık (1876)" adlı tabloda su ile gök, hiçbir izlenimcinin aşamayacağı bir incelikle işlenmiştir. Louvre'da ayrıca; "Kanal (1872)", "Argenteuil meydanı (1872)", "Bougival bendi (1873)", "Yelken yarışları (1873)" adlı tabloları da bulunur.

1874' de izlenimciler ilk sergilerini açtılar. Sisley; Monet, Pissarro, Degas, Renoir vb. ile beraber "Ressamlar, Heykeltraşlar ve Gravürcüler Anonim şirketi"ni kurdu. 1876' da açılan 2. sergiye, Marly dolaylarından 8 manzara ve 1877 Sergisine ise hepsi de Paris çevresini konu alan 17 tuval gönderdi. 1879 Sergisine katılmadı. Çünkü sefaletten kurtulma umuduyla Salon'a gönderdiği eserler geri çevrilmişti.

1883' de Durand-Ruel, onun eserlerinden önemli bir sergi açtıysa da, resim meraklılarının ilgisini çekmedi. 1894' de Caillebotte'un devlete satmak istediği 3 tuvali geri çevrildi. Bu sürekli başarısızlık karşısında hevesi kırılan Sisley, artık Monet'den hiç ayrılmaz oldu.

Bu tarihten sonra, düzenli olarak Güzel Sanatlar derneğinin sergilerine gönderdiği resimlerle dikkati çekmeye başladı, fakat gerçek değeri ancak ölümünden sonra anlaşıldı. Alfred Sisley, 1899' da Moret-sur-Loing'da öldü.

Alfred Sisley  -  Moret-sur-Loing'da kanal kıyıları

Alfred Sisley  -  Louveciennes yolu