5 Mart 2020 Perşembe

TAHLİSİYE MADALYASI

DENİZCİLİKTE  can kurtarma faaliyetine "tahlisiyecilik" adı verilir. Türkiye'de ilk tahlisiyecilik 1869' da İstanbul'daki yabancı sefaretlerin delegelerinden meydana gelen karma bir komisyonun sürekli denetimi altında kurularak "Bahriye Nezareti"ne bağlandı.

50 yıldan fazla bir süre, milletlerarası bir denetim altında yürütülen Türk tahlisiyeciliği, cumhuriyet döneminde bir devlet kuruluşu haline getirilerek Ekonomi bakanlığına bağlı "Tahlisiye Umum Müdürlüğü" adıyla çalışmaya başladı. Sonra Denizcilik bankasına katılan bu kuruluş, "Kıyı emniyeti müdürlüğü" içinde yer aldı. Günümüzde geniş kapsamlı faaliyetlerle "Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı"na bağlı çalışmaktadır.

Yangınlarda, depremlerde ve deniz kazalarında can kaybını önlemek için çaba gösterenlere "Tahlisiye madalyası" ihdas edilmişti (1860). Madalya gümüş ve bakırdan yapıldı. 36 milimetre çapında ve 23,8  gram ağırlıktadır. Tahlisiye madalyası, sahibinin vefatında taşınmamak üzere miras olarak kalır ve bununla ilgili bir berat verilirdi.