25 Şubat 2022 Cuma

İSMAİL HAKKI ALTINBEZER (hattat)

SON  devir hattatlarından, 1869 yılında İstanbul'da doğdu. "Tuğrakeş" unvanıyla da tanınır. Hattat İlmî Efendi'nin oğlu. Fatih rüştiyesini bitirdikten sonra, yeni açılan "Sanayi-i Nefise" mektebi resim şubesine girdi. 

Hat çalışmalarında ilk hocası, babasıdır. 1890' da Divan-ı Hümayun kalemine girdi. Oranın müdürü meşhur hattat Sami Efendi'den; "celî", "sülüs" ve "tuğra" yazı üslûplarını öğrendi. 2 sene sonra "1. Tuğrakeş" oldu. 

Sanayi-i Nefise mektebinin "hakkâklık" şubesine 4 yıl devam etti. Ayrıca "tezhip" de çalıştı. Bu sanatı da önce babasından, sonra meşhur müzehhip Bahaeddin Efendi'den öğrendi. 

Önce Üsküdar idadîsinde yazı ve Topkapı rüştiyesinde resim hocası, sonra, Galatasaray sultanîsi ve Dârülmualliminde yazı hocası olarak çalıştı.

1. Dünya Savaşı sırasında "Medresetülhattatin" kurulduğu zaman, orada "tuğra" ve "celî-sülüs" yazı hocası oldu. Cumhuriyet devrinde, Güzel Sanatlar Akademisi "Şark Süsleme Sanatları" şubesi müdürlüğüne getirildi. Hastalığına kadar burada tezhip konusunda birçok talebe yetiştiren İsmail Hakkı Altınbezer, 1946' da İstanbul'da vefat etti. 

Son talebeleri onu "Müzehhip Hakkı Bey" olarak tanırlar. Yazıda, devrimizin meşhur hattatlarından Halim Özyazıcı ile Mecid Bey, kendisinden faydalanan ve feyzalanların başında gelir. 

Selimiye, Edirnekapı, Zeyneb Sultan, Abdi Subaşı ve Ağa camilerindeki yazılar ünlü eserleri arasındadır. Kâbe'ye yollanan örtünün yazıları da bir süre onun tarafından yazıldı. Yazıdaki asıl şöhreti "celî-sülüs"tedir. Tuğrada ise, çağımızın son resmî tuğrakeşiydi. 

Tezhipte önceleri Ata yolunda giden sanatçı, sonraları bu sanatı kendine has bir üslûp ile işledi ve bu üslûbu Güzel Sanatlar Akademisi'nde de öğretti. Resimde klâsik yolda çalıştı.