6 Eylül 2018 Perşembe

ADOLPHE MONTİCELLİ, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1824 yılında Marsilya'da doğdu. Önce Marsilya Güzel Sanatlar akademisinde Gustave Ricard ile çalıştı. 1846-48 ve 1863-70 yıllarında Paris'te kaldı. Kendisine Delacroix'yı tanıtan Diaz ile beraber Barbizon'a gitti.

Louvre'da Rubens'in, Veronese'nin ve özellikle Watteau'nun eserlerine hayran oldu. Hayatının geri kalan yıllarını büyük bir çalışma, maddî sıkıntı ve düzensizlik içinde Marsilya'da geçirdi. Guigou ve Cézanne ile dostluk kurdu. Van Gogh'un hayranlığını kazandı; ne var ki "fêtes galantes"ı konu alan tabloları, kalpazanlar tarafından sık sık kopya edilmesine ve çok iyi satış yapmasına rağmen, halk tarafından anlaşılamadı.

Monticelli'nin değeri ancak 20. yy'da bilindi. En yaygın eserleri, hayâlî kompozisyonlardır. Bu resimlerinde hayaleti andıran kişiler birtakım rüya bahçelerinde dolaşır. Boyanın kalın tabakalar halinde sürülmesine ve zengin renklerin seçilmesine dayanan bir teknik ve romantik bir fanteziyle benimsediği Watteau üslûbuna yenilik getirdi.

1870' den sonra, sirk sahneleri, portreler, peyzajlar, çiçekler, natürmortlar yapan Adolphe Monticelli, 1886' da Marsilya'da öldü.

Adolphe Monticelli  -  Serenat