7 Eylül 2018 Cuma

HENRY MOORE, eser-biyografi

İNGİLİZ heykeltraş, 1898 yılında Castleford,Yorkshire'da doğdu. İrlanda'lı bir madencinin yedinci oğluydu. 1. Dünya savaşına katıldı. Leeds'de School of Arts'da ve Londra'da Royal College of Art'da okudu. Londra'nın Warren (1928) ve Leicester (1931) galerilerinde açtığı şahsî sergilerle hızla üne kavuştu.

Eserlerini 1945 yılından sonra İngiltere ve bazı yabancı ülkelerde sergiledi. New York Modern Art müzesindeki büyük retrospektif sergiden (1946) sonra, 1948 Venedik Biennal'inde milletlerarası heykel ödülünü kazandı. Eskiçağın sanat medeniyetleriyle ilişki kuran Moore, ilk "uzanmış figürleri"ni 1924' e doğru yaptı. Sonra "analık" temasını işledi.

2. Dünya savaşından sonra, birkaç anıt niteliğinde eserler verdi. Bu eserler, savaşın iğrençliklerinden sonra, insan figürünün kutsal yönünü ortaya koyan klâsik tarzda görüntülerdir. Ayrıca, hükümet tarafından görevlendirilerek Alman bombalarının Londra'da meydana getirdiği hasarı tespit için, belge niteliğinde suluboya resimler yaptı. Henry Moore, 1986' da Much Hadham, Hertfordshire'da öldü.

Henry Moore  -  Anne ile çocuk

Henry Moore  -  Uzanmış kadın

Henry Moore  -  (1972' de bir sergi eseri)