8 Mayıs 2019 Çarşamba

ARSENİK ZEHİRLENMESİ

İNSANDA  arsenik zehirlenmesi genellikle, arsenik bileşikleriyle hazırlanmış çeşitli fare zehirleri, tarım veya böcek ilâçlarının ağız ya da nefes yoluyla alınmasıyla ortaya çıkar ve alınan dozun miktarına göre öldürücü olabilir.

Meslekleri gereği, arsenikli bileşiklerle yakın ilişkide bulunan kişilerin dikkatsizlik ve yanılma sonucu bu maddeleri alması ağır neticeler doğurabilir. İlâçlı sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmesi de, vücutta zehirlenmeye yol açacak seviyede arsenik birikmesine yol açabilir.

Zehirlenme; ya bir defada alınan yüksek dozla (akut), ya da küçük dozların ard arda alınmasından (kronik) kaynaklanır. Akut zehirlenmenin başlıca belirtileri; mide bulantısı, kusma, ağız ve boğazda yanma, şiddetli karın ağrılarıdır. Bunu takip eden dolaşım ve kalp yetmezliği birkaç saatte ölüme sebep olabilir.

Kronik arsenik zehirlenme belirtileri; yavaş yavaş kuvvetten düşme, ciltte renk değişmesi ve pullanma, kansızlık, ayrıca felç ve bilinç bulanıklığıyla ortaya çıkan sinir sistemi bozukluklarıdır.