2 Mayıs 2019 Perşembe

RIZA NUR (doktor)

TÜRK  hekim, yazar, siyaset adamı, 1879 yılında Sinop'ta doğdu. Askerî Tıbbiyeyi "hekim yüzbaşı" rütbesiyle bitirdi. Tıbbiye mektebinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İttihat ve Terakki'ye girdi. 2. Meşrutiyetten sonra kurulan Meclis-i Mebusan'a İstanbul mebusu seçildi.

Hürriyet ve İtilâf fırkasına girdi. Siyasî faaliyetlerinden dolayı, Kurtuluş savaşına kadar devam eden süre içinde birkaç kez hapse girdi, sürgüne gönderildi. İlk Büyük Millet meclisine mebus seçildi. Sağlık vekili oldu (1920) ve Hariciye vekilliğine vekâlet etti.

Moskova (1921), Harkow (1922) anlaşmalarına delege olarak katıldı. Lozan barış anlaşmasında (1924) Türkiye 2. delegesiydi. Bu tarihten sonra siyasî hayattan çekilerek Paris'e gitti. Burada edebiyat ve tarih üstüne araştırma, inceleme ve çalışmalar yaptı.

Sinop'taki evini Milli Eğitim bakanlığına bağışladı ve burası müze yapıldı. 2. Dünya savaşı yıllarında İstanbul'a dönen Rıza Nur, 1943' de İstanbul'da öldü. Başlıca eserleri: "Hücumlara Cevaplar", "Hayat ve Hatıratım".