7 Aralık 2016 Çarşamba

SİFİLİS GOMU, SİFİLOM

DERİ, mukozalar, karaciğer, kemik, erbezleri vb. çeşitli organ ve dokularda ortaya çıkan, tek ya da çok sayıda olabilen ve frenginin üçüncü evresine has lezyonlara "sifilis gomu" denir.

Lezyon, nekroza uğramış doku içeren, bağdoku kapsülüyle çevrelenmiş, kauçuk kıvamında bir kütledir. Gri-beyaz renkli olan bu kütlenin büyüklüğü değişkendir. Mikroskopla görülebilecek kadar küçük olduğu gibi, bir tümör kütlesine benzeyecek kadar büyük boyutlara gelebilir.

Sifilis gomu, ileri derecede doku yıkımı olduğunu gösterir. Frengi tedavisiyle yerini fibröz bir nebde dokusuna bırakarak iyileşir.

SİFİLOM

Frengide ilk bulaşmanın olduğu bölgede, yaklaşık on gün ile üç ay arasında değişen bir kuluçka döneminden sonra ortaya çıkan deri lezyonuna "sifilom" denir. Başlangıçta hafif kabarık, koyu kırmızı renkli, birkaç santimetre çapa ulaşabilen ebatta sert bir yumrudur.

Sifilom, daha sonra üzerindeki derinin aşınmasıyla ülserleşir ve bu yara da 4 ilâ 8 hafta arasında kendiliğinden iyileşir. Vakaların çoğunda, bulaşmanın tipiyle bağlantılı olarak cinsi organlar bölgesinde ortaya çıkar. Sifilom, bulaşmanın olduğu farklı bölgelerde de olabilir.