19 Şubat 2017 Pazar

FRİGYA SANATI

ANADOLU'NUN -batı kısmını kapsayan tarihi bölgede milâttan önce 12 ilâ 7. yy' lar arasında yaşamış krallık Frigyalılar'dır. Ankara'nın güney-batısını, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar'ın tamamını, Denizli ve Uşak'ın bir bölümünü içinde bulunduruyordu.

Bölgede yaşayan halka "Frigler" denilirdi. Frigler, Hitit İmparatorluğu'nu yıkan Deniz Halkları'ndandı. Milattan önce 12. yy' da Anadolu'nun büyük kısmını istilâ ettiler. 10. yy' da, daha sonra bölgenin başşehri olan Gordion'u ve önemli dini merkez olan Midas şehrini (Yazılıkaya) kurdular.

Milâttan önce 7. yy' da Kimmerler'in Frigya krallığını yıkmasından sonra, bölge, Lidyalılar'ın, Persler'in, Büyük İskender'in, Selefkîler'in, Bergama Krallığı'nın ve Roma'nın hâkimiyetinde kaldı.

Frigya'da, Gordion dışındaki en önemli yerleşim yerleri; Ankara, Hierapolis, Laodikeia, Aizanoi (Çavdarhisar), Kotiaion (Kütahya), Dorilaion (Eskişehir) ve Kadoi'ydi (Gediz).

Frigyalılar, Hititlerin mirasını özümleyerek kendilerine has bir sanat geliştirdiler. Madencilik, ağaç oymacılığı, dokumacılık ve nakış işleme sanatlarında çok ileriydiler. Yapılan kazılarda, çok sayıda tunç ve kilden yapılmış ve stilize geometrik şekillerle bezenmiş eşya bulunmuştur. Frigya sanatının bir başka örneği de kaya tapınak ve mezarlarıyla, höyük mezarlardır. Bunlar milâttan önce 7. ve 6. yy' lara ait Aslankaya, Yazılıkaya, Hasanbeykaya'da bulunan mezarlardır.

Fildişi aslan - mö 8.yy   (Ankara)

Bronz kazan kulpu - Gordion (Ankara arkeoloji muzesi)

Bronz tas - Gordion (Ankara arkeoloji müzesi)

Gordion harabeleri - Polatlı-Ankara

Boyalı Frig kabı - Gordion (Ankara Arkeoloji müzesi)

Tanrıça Kybele - Boğazköy(Ank.arkeloji müz)

Bronz kazan - Gordion (Ankara arkeoloji müzesi)

Boyalı kap - Gordion (Ankara arkeoloji müzesi)

Bronz kazan kulpu - Gordion (Ankara arkeoloji müzesi)

Bronz kap - Gordion (Ankara arkeoloji müzesi)

Aslantaş anıtı - mö 6. yy - Afyonkarahisar

Hayat ağacı ve keçiler, (altta) Frig yazısı - Ankara arkeoloji müzesi 

Aslankaya anıtı

Bronz kap - Gordion (Ankara arkeoloji müzesi)